WO2 koppelingen

... opdat we dit nooit vergeten en herhaling voorkomen ...


Anno 2024 staat in veel landen de democratie onder druk en neemt het populisme, de verrechtsing en de autocratisering toe. Op 28 maart 2024 meldde het onderzoeksbureau Ipsos I&O na een peiling dat bij de komende Europese verkiezingen 25% van de Nederlandse stemmers op de radicaal-rechtse PVV gaat stemmen (het werd uiteindelijk 17%; in 2023 bij de Tweede Kamer verkiezingen was het 23,5%). Een recept voor ellende, zeker gezien de huidige toestand in de wereld. Zie ook mijn inleiding op de pagina Externe artikelen. Wanneer zullen we echt wakker worden in ons land?

Hieronder vind je een aantal internetkoppelingen naar sites met informatie over de Tweede Wereldoorlog (WO2) en de aanloop daarnaartoe. Herken de verontrustende parallellen met de huidige tijd.


Let op: YouTube en Google plaatsen cookies. Dit geldt waarschijnlijk ook voor andere hieronder genoemde internetsites.


Algemeen

Kaatje op de Vecht 2020_2

(klik rechts op de afbeelding om deze groter te openen in een nieuw tabblad)

Mijn moeder als UNRRA medewerkster

UNRRA
Mijn moeder op 25-jarige leeftijd als UNRRA-medewerkster in Bad Arolsen (in de US-bezettingszone). Rechts een kaart met het overzicht van UNRRA Displaced Persons locaties in de drie westerse bezettingszones in mei 1946.



Mensen



Video's



Boeken en artikel



Musea



Struikelstenen / Stolpersteine

Struikelsteen Amsterdam

Stolperstein in Amsterdam, Lekstraat 144 II
Gedenksteen voor mijn tante Rosalia Hendrika Sterk; zij was één van de minimaal 60.000 joodse Amsterdammers - en één van de ongeveer 104.000 joodse slachtoffers in Nederland - die in WO2 door toedoen van de nazi's omkwamen (de juiste foto volgt zodra beschikbaar)

Struikelstenen in Haarlem

Struikelstenen in Haarlem
Gedenkstenen voor Rebecca, Rosa en Jacob Mok. Zij waren drie van de ongeveer 750 joodse Haarlemmers die in WO2 door toedoen van de nazi's omkwamen. Van de zeer grote familie Mok zijn bijna alle familieleden in WO2 vermoord. (eigen foto)

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 13 november 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy